Moet het referendum weer terug als bindend advies voor de overheid bij het maken van wetten.

Een referendum, er is al best veel over gezegd en geschreven. Misschien heb je geen idee wat een referendum precies is en wat het precies allemaal inhoudt. Als je niet weet wat het inhoudt is het lastig te zeggen of het referendum weer terug zou moeten komen als bindend advies voor de overheid bij het maken van de wetten. Maar hoe wordt een wet dan eigenlijk gemaakt en wat is daar allemaal voor nodig? 

Wat is een referendum?

Als je het begrip referendum letterlijk bekijkt dan is een referendum niets meer dan een volksstemming. Bij een referendum mogen alle stemgerechtigde burgers van een land hun stem uitbrengen over een bepaald onderwerp op politiek gebied. 

Vaak wordt er een stelling ingenomen waar je alleen maar ja of nee of blanco op kunt stemmen. Het referendum werd ooit in het leven geroepen om burgers meer betrokken te krijgen bij de politiek van hun land. 

Hoe worden wetten gemaakt? 

Een wet ontstaat niet van de ene op de andere dag. Voordat een wet tot stand komt moeten er meerdere dingen gebeuren. Zo wordt de wet als eerst gemaakt. Waarna deze nog goed gecontroleerd moet worden. Dit wordt met een dubbele check gedaan. 

Pas na deze dubbele check kan de wet goedgekeurd worden. Nadat de wet goedgekeurd is kan deze pas in het wetboek op worden genomen. Een wet gaat vaak over een probleem in de samenleving dat opgelost moet worden. 

Zodra het probleem duidelijk is kan deze worden vastgelegd in een wet. Dit kan doordat ambtenaren de opdracht hebben gekregen om een maatschappelijk probleem op te lossen en daarbij een wet te schrijven. 

Daarnaast kan het ook zo zijn dat een lid van de tweede kamer zelf een probleem op zou willen lossen. Deze begint dan zelf met het schrijven van een wet. Dit wordt dan ook wel het recht op initiatief genoemd. 

Nadat de wet geschreven is wordt de wet doorgezet naar de Raad van State. De Raad van State is het adviesorgaan van de overheid. Hierin zitten oud-politici en verschillende bestuurders. De voorzitter van de Raad van State is de Koning, maar die woont eigenlijk bijna nooit een vergadering bij. 

Als de wet goedgekeurd is door de Raad van State, dan wordt de wet voorgelegd aan de tweede kamer. Eerst wordt de wet in een kleine setting behandeld en daarna door de hele tweede kamer. De tweede kamer heeft dan nog de mogelijkheid de wet aan te passen. Dit is het recht van amendement. Daarna volgt er een stemming. 

Na de goedkeuring van de tweede kamer wordt de wet weer doorgezet naar de eerste kamer. Daar wordt ook eerst de wet in een kleine setting behandeld en daarna in de hele eerste kamer. De eerste kamer kan geen aanpassingen meer doen. Die hebben alleen het recht om de wet goed- of af te keuren.

Na deze goedkeuring kan de wet bekrachtigd worden en per 1 januari vanaf het nieuwe jaar in werking gesteld worden. 

Moet het referendum weer terug als bindend advies voor de overheid bij het maken van wetten.

Wat gebeurt er met het geld van het longfonds?

Onderzoek doen naar longaandoeningen is een kostbare bezigheid. Daarom zijn er veel onderzoekers die dan aankloppen bij het longfonds. Maar wat gebeurt er dan precies met het geld van de longfonds en hoe gaat dat dan precies in zijn werk? 

Een onderzoeker vraagt steun bij het longfonds, en dan? 

Als een onderzoeker die onderzoek doet naar longaandoeningen een aanvraag heeft gedaan bij het longfonds, dan is er in die aanvraag kort en bondig uitgelegd waar de onderzoeker precies ondersteuning bij nodig heeft en waar het idee precies over gaat. 

De Wetenschappelijke Advies Commissie, ook wel de WAC genoemd, zal dit plan dan gaan beoordelen. Bij deze beoordeling kijken zij ernaar of het plan goed genoeg is om mee te gaan naar de volgende selectieronde van alle plannen waar uit gekozen zal worden. 

Wat gebeurt er na de eerste selectieronde? 

Het eerste onderzoek is dan ook een eerste selectie fase. Als deze wordt afgewezen houdt het op, wordt het wel toegekend, dan moet de onderzoeker een uitgebreid voorstel indienen. En wordt de onderzoeker uitgenodigd voor een gesprek. 

Mocht dit allemaal naar wens zijn, dan wordt er een toelage toegekend waar de onderzoeker onder toezicht van het longfonds onderzoek mee kan doen. 

Wat gebeurt er met het geld van het longfonds?

Hoe kan Greenwheels je te hulp zijn?

Greenwheels is een bedrijf waar je samen een auto kunt delen. Aan het delen van een auto zitten vele voordelen vast. Als je zelf om een bepaalde reden geen auto voor de deur neer kan zetten, dan is het delen van een auto echt ideaal. Maar wat houdt dat dan precies in? En wat voor rol speelt Greenwheels hier dan in? 

Wat zijn de voordelen van het delen van een auto? 

Een voordeel van het delen van een auto via Greenwheels is dat je altijd een auto voor de deur hebt op het moment dat je er een nodig hebt. Een voordeel hiervan is dat je wel het comfort van de auto hebt, maar niet de maandelijks terugkerende kosten ervan. 

Het delen van een auto via Greenwheels

Het delen van een auto met Greenwheels zorgt ervoor dat je op ieder gewenst moment wel gebruik kunt maken van een auto die bij jou in de buurt geparkeerd staat. Je kunt zelfs een kwartier voor vertrek nog een reservering doen.

Maar ook als je al langer van tevoren weet dat je ergens heen wil gaan, dan kun je ook verder van tevoren al een auto reserveren. Annuleren van een reservering is altijd kosteloos. 

Hoe kan Greenwheels je te hulp zijn?

Stoppen met roken, hoe makkelijk kan dit zijn?

Als verstokte roker willen stoppen met roken kan een hele uitdaging zijn. Het is een gevecht dat je de rest van je leven zal moeten blijven vechten. Het zal wel makkelijker worden naarmate de tijd verstrijkt. Maar om die eerste aanzet te geven aan het stoppen met roken zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een medicijn dat Champix genoemd wordt. Wat is Champix en wat doet het precies? 

Wat is Champix? 

Champix is een medicijn dat je kan helpen met stoppen met roken.  Dit medicijn is alleen op recept verkrijgbaar en kan alleen voorgeschreven worden door een huisarts of een andere arts. Dit medicijn kan heel goed werken samen met wat coaching, deze begeleiding zou dan ook wel wenselijk zijn. 

Wat doet Champix precies?

De werkzame stof die in dit medicijn zit zorgt ervoor dat er in de hersenen meer dopamine aan wordt gemaakt. Daardoor krijg je een prettig gevoel. Dit gevoel zorgt er dan weer voor dat je minder trek hebt in de nicotine die je uit een sigaret haalt. Met Champix wordt ook voorkomen dat de Nicotine de reis door je lichaam naar je hersenen met goed gevolg af kan leggen. 

Stoppen met roken, hoe makkelijk kan dit zijn?

Waar kun je informatie over een enexis storing vinden?

Ook al hoort het Nederlandse energienet tot de beste van de wereld, een storing kan natuurlijk altijd voorkomen. Mocht je geen gebruik kunnen maken van je gas of elektriciteit, dan zou je last kunnen hebben van een enexis storing. Maar waar en hoe kun je dan zien of er een storing gaande is? 

Waar kan je zien of er een enexis storing gaande is? 

Om erachter te komen of er een enexis storing gaande is zou je een bezoek kunnen brengen aan de website van enexis. Hierop zou je de actuele storingen kunnen vinden. Mocht je er op de homepage niet meteen uit kunnen komen, dan kun je ook in de zoekmachine zoeken naar Enexis storing

Hoe kun je de actuele situatie controleren? 

Als je op de pagina van de storingen terecht bent gekomen, dan kun je met behulp van het invoeren van je postcode kijken of er in jouw omgeving een enexis storing gaande is. Je krijgt een actueel storingsoverzicht te zien.

Mocht je hier niet uitkomen, dan kun je natuurlijk ook nog altijd de klantenservice bellen om na te gaan of er een enexis storing gaande is in jouw buurt. 

Waar kun je informatie over een enexis storing vinden?

Wat kun je vinden op p2000 Delft?

Als je sirenes door je woonwijk heen hoort verplaatsen, dan ben je vaak heel benieuwd naar wat er dan gaande is. Die nieuwsgierigheid heeft iedereen eigenlijk wel in zich zitten. P2000 Delft is een van de bronnen waar je daar meer over te weten zou kunnen komen. Maar wat is P2000 Delft en wat vind je dan allemaal op P2000 Delft? 

Wat is P2000? 

P2000 is een netwerk dat wordt gebruikt door de Politie, ambulance en brandweer. Het is vergelijkbaar met het systeem via de telefoon waarmee je een sms bericht kan versturen. Deze berichten worden dan via een pieper of via een beeldscherm binnen bij de hulpdienst. 

Wat kun je vinden op p2000 Delft? 

Als je gaat kijken op de P200 Delft pagina, dan kun je zien welke meldingen er gemaakt zijn en welke hulpdiensten daar naar onderweg zijn. Om ervoor te zorgen dat niet alles bekend wordt, wordt er ook gebruik gemaakt van codes. 

Deze codes zijn bekend bij de hulpverleners en worden gebruikt om de privacy van de persoon naar wie de hulpdiensten onderweg zijn te waarborgen. Ook het adres waarnaar de hulpdiensten naar onderweg zijn wordt niet volledig prijsgegeven. 

Wat kun je vinden op p2000 Delft?

Wat verstaan we onder eenvoudig leven?

Eenvoudig leven, dat is iets wat we allemaal eigenlijk wat meer zouden moeten gaan doen. Maar wat kun je dan allemaal doen om eenvoudiger te gaan leven en wat verstaan we dan precies onder eenvoudiger leven? Het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar is dat het wel? Wat komt er allemaal bij kijken? 

Wat wordt er verstaan onder eenvoudig leven? 

Met een eenvoudig leven wordt niet meteen bedoeld dat je dan dingen makkelijker moet gaan doen. Het gaat er eerder om dat je het makkelijker maakt doordat je meer bescheiden kunt gaan leven door de overbodige luxe de rug toe te keren.

Hoe kun je eenvoudiger gaan leven? 

Eenvoudiger leven kun je bijvoorbeeld doen door je eigen brood te gaan bakken en je eigen groente te gaan verbouwen. Doordat je je leven minder luxe maakt zul je meer genieten van de dingen waar het in het leven echt om gaat. 

Zo zou je bijvoorbeeld ook naar een tweedehands winkel kunnen gaan als je iets nodig hebt. Van kleding, tot meubels, tot witgoed, alles is tweedehands te vinden. Hiermee draag je ook positief bij aan het milieu. Dingen die je weg wil doen zou je kunnen schenken aan de kringloopwinkel.

Wat verstaan we onder eenvoudig leven?

 

Hoe kom je erachter dat nieuws nepnieuws is?

Niet alles wat je in de media of op internet leest hoeft op waarheid berust te zijn. Er zijn vele artikelen die op het internet rondgaan waarin nepnieuws naar voren wordt gebracht. Dit wordt vaak gedaan om meer bezoekers naar een bepaalde website toe te trekken. Om te voorkomen dat je daar in trapt zou het fijn zijn als je nepnieuws zou kunnen herkennen. Waar herken je nepnieuws aan? 

Wat is nepnieuws? 

Nepnieuws is misleidende informatie waarmee geld verdiend wordt of waarmee de mening van ons mensen kan worden beïnvloed. Dit kan door middel van een nieuwsbericht op internet of een filmpje op social media of een plaatje dat in een app groep wordt geplaatst. 

Waar kun je nepnieuws aan herkennen? 

Als je wil kijken naar een nieuwsbericht en wil beoordelen of het nepnieuws zou kunnen zijn, dan zou je om te beginnen kunnen kijken naar de afzender van het bericht. Daarnaast is de intentie waar het bericht mee geschreven is ook erg belangrijk. Is het satire? 

Of zit er iets anders achter de reden van dit bericht? De techniek kan ook laten zien of het om nepnieuws gaat. Hoe vaker je nepnieuws tegengekomen bent, hoe eerder je het zal herkennen. 

Hoe kom je erachter dat nieuws nepnieuws is?

Wat kun je allemaal vinden op een crimesite?

Als je altijd op de hoogte zou willen blijven van het laatste misdaadnieuws, dan zou je kunnen kijken op een crimesite. Misschien vraag je je nu af wat een crimesite precies is en wat je daar dan allemaal op zou kunnen vinden? 

Wat is een crimesite? 

Een crimesite is een website waar je dagelijks het laatste nieuws op het gebied van de misdaad kunt vinden. Je kunt er lezen wat er door de media geschreven wordt over misdaad. Andere nieuwsberichten dan die over misdaad zul je er niet tegenkomen. 

Wat kun je allemaal vinden op een crimesite? 

Op een crimesite word je op de hoogte gehouden van het aller laatste misdaadnieuws. Of het nu gaat om een uit de hand gelopen conflict, of om een crimineel die opgepakt is, op een crimesite vind je het allemaal. 

Mocht je de misdaad graag willen volgen, dan zou je regelmatig even moeten lezen op een crimesite. Helemaal als je een bepaald proces wil volgen, dan is het handig om de crimesite in de gaten te houden voor het verloop ervan. Een crimesite geeft nieuws uit de hele wereld weer, als het maar om de misdaad gaat. 

Wat kun je allemaal vinden op een crimesite?

Wanneer moet jij je bruto jaarinkomen berekenen?

Misschien heb je weleens de vraag gehad naar je bruto jaarinkomen? Dit mag natuurlijk niet zomaar gedaan worden, want wat je verdient is natuurlijk een privé aangelegenheid. Maar in sommige gevallen is het wel toegestaan om daarnaar te vragen. In welke gevallen moet je je jaarlijks bruto inkomen berekenen

Wat is een jaarinkomen precies? 

Een jaarinkomen is het inkomen dat jij over het hele jaar binnen hebt gekregen. Dit kun je berekenen door alle maandbedragen bij elkaar op te tellen. Vaak wordt er gevraagd naar het bruto jaarinkomen. Je moet dan het onbelaste inkomen nemen en niet het bedrag dat je netto op je rekening gestort hebt gekregen. 

Wanneer moet je je bruto jaarinkomen berekenen? 

Vaak wordt er naar een bruto jaarinkomen gevraagd als je zaken wil gaan doen met een bank. Dit kan zijn omdat je een hypotheek af zou willen sluiten, of omdat je een andere vorm van lening af zou willen sluiten. 

In deze gevallen gebruiken ze het jaarinkomen om te berekenen of je wel zou kunnen voldoen aan de financiële verplichtingen die aan een vorm van lenen vast zitten. Dit is een van de beoordelingscriteria als je de aanvraag gedaan hebt. 

Wanneer moet jij je bruto jaarinkomen berekenen?

Hoe bereken je snel de warmtepomp kosten?

Tegenwoordig hoor je steeds meer mensen praten over hun warmtepomp. Maar wat is een warmtepomp dan precies en wat kun je er mee? Welke kosten zitten er verbonden aan zo een warmtepomp? Dit zijn dan dingen die je je af begint te vragen. Hoe bereken je dan eigenlijk de kosten van zo een warmtepomp? 

Wat is een warmtepomp? 

Een warmtepomp is een alternatief voor het hebben van een cv-ketel. Deze installatie kan net als je cv ketel voor warmte in je huis zorgen. Met behulp van de warmtepomp kunnen je verwarmingen in het huis goed werken en het zorgt ervoor dat er warm water uit de kraan komt. 

Hoe bereken je de kosten van een warmtepomp? 

Hoe je de warmtepomp kosten moet berekenen is mede afhankelijk van de mogelijkheden die er zijn om subsidie te kunnen krijgen. Deze subsidie ligt gemiddeld genomen tussen de 20% en de 30% van de totale installatiekosten. 

De warmtepomp kosten die overblijven na het aftrekken van dit percentage is wat het jou persoonlijk daadwerkelijk zal gaan kosten. Deze subsidie is door de Overheid in het leven geroepen om de maatschappij te stimuleren in het verlagen van het gebruik van aardgas. 

Hoe bereken je snel de warmtepomp kosten?

Wat moet je weten over de hypotheekrente?

Als je op zoek gaat naar een hypotheekverstrekker, dan is een van de belangrijkste dingen om op te letten de hypotheekrente. Deze rente is dan wel aftrekbaar, maar toch kan het geen kwaad om er goed naar te kijken om te voorkomen dat je veel te veel gaat betalen. Wat valt er allemaal te weten over hypotheekrente? Is hypotheekrente een vast percentage of zou dit percentage kunnen wisselen? 

Wat is hypotheekrente? 

De hypotheekrente is een percentage aan vergoeding dat je betaald aan de partij die jouw hypotheek verstrekt heeft. Deze vergoeding wordt berekend over het nog openstaande bedrag aan hypotheek. Hoe meer je aflost, hoe lager dit bedrag zal zijn. 

Is de hypotheekrente overal hetzelfde? 

Het is helemaal afhankelijk van welke hypotheekvorm je af hebt gesloten en de voorwaarden die hierbij horen hoeveel hypotheekrente je zou moeten gaan betalen. Er zijn verschillende factoren die hierin een rol zouden kunnen spelen. 

Mocht je hier zelf te weinig vanaf weten, dan zou je er goed aan kunnen doen om je door een professional voor te laten lichten. Een hypotheekadviseur kan je alles vertellen over de beste hypotheekvorm met het beste rentepercentage. Dan zul je ook nooit te veel gaan betalen. 

Wat moet je weten over de hypotheekrente?